Sporet ender blindt efter Schrems II

Det er svært at forudsige, hvor Schrems II  dommen fra EU-domstolen og EDPB´s anbefalinger, ender henne i kommunerne. It- og digitaliseringschef Henrik Brix, Favrskov Kommune, mener, der er fire forskellige veje, der peger frem mod en løsning, så kommuner og andre lovligt kan anvende cloudtjenester ejet af amerikanske virksomheder. De er dog alle knoppede og ikke lige sandsynlige.

Såvel dommen som anbefalingerne gør det særligt problematisk for amerikanske cloudleverandører at være databehandlere for danske kommuner, og for kommunerne at bruge dem som databehandlere.

Det gælder også andre offentlige myndigheder og virksomheder, hvis der er tale om persondata. EU-dommen underkender den måde, der overføres persondata på mellem EU og USA, der efter dommen er blevet et ”usikkert tredjeland.”

En af de store problemstillinger er, at de amerikanske techgiganter kan blive mødt med krav om fra amerikanske myndigheder at udlevere persondata om europæiske borgere, selv om dataene ligger på servere i EU.

Kom og hør Henrik Brix på webkonferencen ”Røre i GDPR-andedammen – sikring af persondata” torsdag den 8. april 2021 – kl. 9-1.0

Link til konferencen

Tidligere artikelDatakvalitet: En case om identitetsstyring
Næste artikel”FORDI VI SKAL SATSE PÅ MEGET MERE OFFENTLIG DIGITALISERING!”
Flemming Kjærsdam er partner og ansvarshavende redaktør på Digitalt