Er blockchain så død?


Chefkonsulent, Nikolaj Skovmann Malkov, OptimumIT, er en erfaren enterprise arkitekt med stor viden om digitaliseringen af den offentlige sektor og ibrugtagning af nye teknologier.

Hypen om blockchain er taget noget af, og der bliver længere mellem historierne om, hvordan teknologien vil forandre verden. Betyder det så, at blockchain er død? Nej, men det betyder, at forventningerne nok har været for store på den korte bane. Både i forhold til hvor blockchain-teknologien har sine styrker, og hvor den kan skabe forandring. Den manglende udbredelse er ikke et udtryk for, at teknologien ikke er anvendelig, men derimod at samarbejdsaftalerne og den brede opbakning ofte ikke er på plads.

Det er bevist, at teknologien fungerer. Der er lavet talrige proof-of-concepts (POC) på tværs af brancher. Der findes en bred vifte af blockchain-baserede løsninger som fx MedicalChain på sundhedsområdet, Wallmarts løsning til at spore fødevarer i supply chainen, kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum og utallige andre løsninger. Der findes også åbne, modne og solidt funderede rammeværk som f.eks. Hyperledger, MultiChain og Ethereum til blockchain-udvikling.

Tech-giganter som IBM og Microsoft bakker massivt op om blockchain med massive teknologiske satsninger. IBM har bl.a. stået bag udviklingen af Mærsks løsning TradeLens, der er en blockchain-platform til at understøtte supply chain indenfor shipping. TradeLens er et eksempel på en løsning, hvor teknologien tilsyneladende fungerer. Det på trods har platformen i opstarten haft svært ved at finde udbredelse, fordi Mærsk har haft udfordringer med at få branchens øvrige parter til at koble sig på. Det leder til en pointe i forhold til den tilsyneladende træghed i udbredelse af blockchain. Nemlig at de gode use cases for brug af blockchain er på områder, hvor man er afhængig af, at mange parter aftaler, hvordan blockchain anvendes.

Blockchain er ikke en disruptive teknologi, som kan forandre en branche eller en sektor på et øjeblik. Blockchain er en fundamental teknologi på linje med fx elektricitet eller telenettet og har karakter af infrastruktur. Ibrugtagning af blockchain kræver, at parterne som skal deltage, aftaler, hvordan teknologien anvendes. Det kan ske på flere måder. TradeLens er et eksempel, hvor en i forvejen meget stærk aktør i en branche laver en platform, som konkurrenterne kan opfatte som en trussel og derfor vægrer sig ved at slutte sig til.

Indenfor finanssektoren har man også set, at nok enhver bank eller finansiel spiller med respekt for sig selv har prøvet teknologien af. Den tilstrækkeligt gode use case har dog været svær for den enkelte aktør at identificere, fordi den forudsætter transaktioner mellem parter, hvor gevinsterne ligger i, at de andre aktører også er med. Her kan der netop indenfor finans være et gennembrud på vej. SWIFT, som er den internationale branchesammenslutning for finansielle transaktioner, har netop annonceret, at de går all in på en åben blockchain-baseret platform til transaktioner mellem banker internationalt.

Så nej! Det er nok for tidligt at erklære blockchain for død. Men det er måske alligevel på sin plads at justere lidt i budskaberne om teknologiens lyksaligheder. Blockchain rummer utvivlsomt potentiale i forhold til specifikke use cases, som omfatter transaktioner og tillid mellem mange parter. Men medmindre man er så stor, at man definitivt ejer branchen, er den succesfulde ibrugtagning afhængig af, at man kan få parterne til at indgå i aftale om anvendelse. Det kan være igennem branchesammenslutninger eller samarbejder, som typisk betyder, at man skal samarbejde med bl.a. sine konkurrenter. Fra et slutbrugerperspektiv kommer gevinsterne, når alle led i kæden er med. Netop her kan de kommende ISO-standarder for blockchain også bidrage til at lette ibrugtagningen. Standarden vil have truffet mange af de valg, som er nødvendige, for at parterne kan blive enige om anvendelsen.

Blockchain lever. Men teknologien er ikke nok i sig selv. Det lader derimod til at være afgørende at få samlet de rigtige parter om bordet og få sikret fælles opbakning til en fælles blockchain-infrastruktur, hvis man skal høste gevinster på brugen af blockchain.

Tidligere artikelFejl må ikke få servicekæden til at springe
Næste artikelIoT understøtter skiftet fra produkt til service
Chefkonsulent Nikolaj Skovmann Malkov, OptimumIT, er en erfaren enterprise arkitekt med stor viden om digitaliseringen af den offentlige sektor og ibrugtagning af nye teknologier. Nikolaj har været ved OptimumIT siden 2017 og har de senere år på forskellig vis beskæftiget sig med blockchain og den forretningsmæssige anvendelse heraf, bl.a. igennem OptimumIT’s deltagelse i ISO-standardiseringen af blockchain. Nikolaj er cand.scient.pol fra Københavns Universitet i 2007 og har sidenhen efteruddannet sig på bl.a. IT-Universitetet.