Nu ruller 5G ud i halvfærdig stand

.

Civilingeniør Torben Rune, founder af Teleanalyse Aps
- Torben Rune dækker med sin teletekniske baggrund et bredt spekter af teknologisk rådgivning inden for telekommunikation. Torben Rune er medlem af Dansk Industri's udvalg for telepolitik.

Torben Rune er tilknyttet undervisningsministeriets censorkorps, og har gennem årene medvirket i tusindvis af eksaminationer på videregående IT uddannelser. Torben Rune er desuden forfatter til en række tekniske artikler om bl.a. trådløs kommunikation, brug af bredbåndsteknologi, betalingsformidling og liberalisering af telesektoren..

Endelig. Nu kommer 5G nettet til Danmark. TDC har annonceret udrulningsplanen, som allerede før jul startede i Helsingør, og som i løbet af 2020 breder sig ud over landet i en cirkel hen over Sjælland, hen over Fyn og op gennem Jylland, så Ålborg og Skagen kommer med sidst på året.

Men et er udrulningsplaner og markedsføring. Et andet er det, der rulles ud. Det er, hvad denne blog handler om. Hvad kan det nye 5G net så? Faktisk en hel del, men stadig ikke ret meget af det som 5G "bliver solgt" på nu. Dykker man lidt længere ned under overfladen, mangler der stadig nogle vigtige elementer, før vi får "rigtig" 5G. Det er ærligt talt en 5G i halvfærdig stand.

Det, som gør det nye net til et 5G net, er - ret forenklet - at antenner og telefoner bruger en ny radio som er teknologisk mere avanceret end forgængerne i 3G og 4G. Traditionen fra tidligere mobile infrastrukturer er, at det er radioen, der lægger navn til infrastrukturen. I 5G kaldes den New Radio, eller NR. Det udløser næste generations navn - 5G.

Standarder tager tid at udvikle
Når jeg skriver, at 5G i sin nuværende udgave er i halvfærdig stand, dækker det over manglen på standarder. Standardisering er en tidskrævende og besværlig proces. Jeg har selv arbejdet i ETSI og skrevet standarder, så jeg kender processen indefra så at sige. 5G standarderne er ingen undtagelse. Det tager tid.

Telebranchen har i flere år været utålmodige for at få et nyt produkt og nye services på hylderne, og derfor har man valgt at udrulle en meget tidlig, og i mine øjne nærmest halvfærdig udgave af 5G. I 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project red.) som er sammenslutningen af standardiseringsinstitutter for mobiltelefoni. I den sammenhæng kaldes 5G-udgaven for Release 14.

5G kan ikke stå alene
Release 14 af 5G kaldes også for NonStandAlone udgaven, eller blot NSA. Det skal forstås helt bogstaveligt. I 5G NSA er 5G nettet afhængig af, at der er 4G dækning for, at 5G fungerer. Ja, du læste rigtigt. Ingen 5G uden samtidig 4G dækning. Årsagen er, at man - bl.a. fordi standardisering tager tid - har valgt at udrulle en tidlig 5G implementering, som ikke indeholder en meget vigtig komponent, nemlig systemets såkaldte kontrolplan.

Kontrolplanet er den del af kommunikationen som har med styring af telefonen at gøre - i modsætning til Userplanet, som overfører brugerens data. Uden kontrolplanet kan telefonen absolut ingenting. Den kan ikke etablere forbindelse til nettet, den kan ikke ringe op eller ringes til, og kan ikke skabe en netværksforbindelse.

Heldigvis er 5G bygget så telefonen kan kobles på 4G nettet samtidig med, at den er i stand til at kommunikere via den nye radio i 5G. Derfor betyder det ikke så meget, at kontrolplanet ikke er med i 5GNR endnu - man bruger bare kontrolplanet i 4G radioen. Det fungerer fint, og det giver god mening de steder, hvor 4G nettene er overbelastede. Her kan man bruge 5G til at aflaste 4G, og hvor der er masser af 4G dækning. MEN på steder, hvor der ikke er 4G dækning, kan man ikke komme på et 5G NSA netværk.
I parentes bemærket er udrulningen af 5G NSA global. Det er ikke kun et dansk fænomen.

Telefonerne kan heller ikke stå alene
Et er, at det 5G net som rulles ud nu, forudsætter 4G dækning. Et andet er, at det gør de 5G-telefoner, som skal bruge nettet også. Alle 5G telefoner, som sælges i de kommende 1-2 år, er NSA telefoner, som forudsætter at 5G nettet kører NSA, og som igen kræver 4G dækning.

Går man databladene for de forskellige 5G telefoner igennem, f.eks. Samsung S10 5G, skal man et godt stykke ned i specifikationerne, før man støder på betegnelsen "NSA support".

Det gør selvfølgelig ikke telefonen ringere, at den "kun" er en NSA telefon, for når den er på 5G, får den naturligvis glæde af den høje båndbredde, som den nye radio i 5G tilbyder. Forringelsen består i, at den kun kører 5G, når der er samtidig 4G dækning på det sted, man bruger telefonen. Hvis der ikke er 4G-dækning, hopper telefonen automatisk over på 3G. De steder hvor der "kun" er 4G dækning, men ikke 5G, bruger telefonen selvfølgelig 4G nettet.

Kan en NSA 5G telefon så opgraderes til en Stand Alone (kaldet SA) telefon? NEJ! det kan den ikke. 5G protokollerne er "bagt" ind i telefonens chipset, og indtil videre har ingen producent fremstillet telefoner med radiochips, der kan opgraderes. Mit bedste gæt er, at der heller ikke vil komme opgraderbare NSA telefoner. Det kan ikke betale sig. SA udgaven er først klar om 2-3 år.

Hvornår kommer Stand Alone 5G?

Det, der mangler, er systemer som understøtter 3GPP Release 15. Den release er færdig, men der går stadig noget tid. Mit gæt er omkring et år, før de første produkter dukker op. Derefter vil der formodentlig gå yderligere 2-3 år før teleselskaberne kan støtte 5G SA.

I skrivende stund findes der meget få Release 15 SA telefoner, men det går hurtigt, så mon ikke vil vil se SA netværk og 5G SA telefoner rulle ud i løbet af 2022-2023.

Der mangler stadig noget
5G Release 15 er stadig en lidt "amputeret" version af det 5G, vi allerede har hørt så meget om. Bevares, vi får de høje båndbredder. Men den lave forsinkelse (latency red.) og den ultrahøje pålidelighed i URLLC, må vi fortsat kigge langt efter. Der må vi vente til Release 16 og - noget af det - til Release 17. Og her taler vi om systemer som optimistisk set ikke er klar til udsendelse før i 2025-2026.

Den rigtige 5G lader vente på sig.

Tidligere artikelTroværdig Kunstig Intelligens kan gøre Danmark 35 mia. kr. rigere årligt
Næste artikelI siger I så gerne vil kommunikere digitalt, men…..
Civilingeniør Torben Rune, founder af Teleanalyse Aps - Torben Rune dækker med sin teletekniske baggrund et bredt spekter af teknologisk rådgivning inden for telekommunikation. Torben Rune er medlem af Dansk Industri's udvalg for telepolitik. Torben Rune er tilknyttet undervisningsministeriets censorkorps, og har gennem årene medvirket i tusindvis af eksaminationer på videregående IT uddannelser. Torben Rune er desuden forfatter til en række tekniske artikler om bl.a. trådløs kommunikation, brug af bredbåndsteknologi, betalingsformidling og liberalisering af telesektoren.