IBM bruger blockchain til at luge ud i papirdyngerne

Af Flemming Kjærsdam

IBM bruger blockchain til at luge ud i papirdynger og lave mere gennemsigtige transaktioner inden for handel. De forkorter tiden for transaktioner inden for handel fra en måned til en uge.”Vi laver ikke nødvendigvis om på processerne. Vi gør gennemløbene mere effektive. Blockchain er en teknologi, som skaber gennemsigtighed og sporbarhed i transaktioner mellem virksomheder,” siger Nordic Manager inden for Blockchain, Christian Lassen, IBM.

Blockchain siges at være ideelt for store netværk eller netværk, der består af forskellige partnere. IBM benytter et distribueret databasesystem, hvor der etableres en fælles, uforanderlig database for de transaktioner, der finder sted inden for netværket, og som giver autoriserede parter adgang til pålidelige data i realtid. Derfor omtales blockchain også som en ny teknologi, der kan gennemføre sikre transaktioner og bekæmpe snyd. Teknologien breder sig og vinder indpas i mange sektorer.

IBM bruger blockchainteknologien i brancher med mange dokumenter, mange transaktioner, og vil gennemføre disse mere effektivt og nemmere at spore i hele værdikæden.
”Det nye ved blockchain i forhold til eksisterende teknologier er, at man ikke kan slette information i en blockchain. Hvis man vil rette i informationerne på grund af ændringer, skal det ske ved at tilføje en ny blok i kæden. Du kigger på en værdikæde end-to-end, og alle, der har ret til det, har adgang til informationerne,” siger Christian Lassen.

Europæisk finansprojekt
Et af de store europæiske blockchain projekter, IBM er med i, bruges af ni europæiske banker. Teknologien kaldes Distributed Ledger Technology (DLT). DLT er distribueret databaseteknologi, hvor de ni banker hver især stiller servere og databaser til rådighed og som udgør kernen i det fælleseuropæiske netværk. blockchain identificerer køber og sælger af et parti varer, hvorefter bankerne håndterer dokumenter og transaktioner digitalt på tværs af landegrænser. Tidligere var gennemløbstiden for den type transaktioner op mod en måned. Nu kan det ordnes på en uge. Der er med andre ord skåret 75 pct. af tiden. Samtidig sparer de virksomheder, som er kunder i bankerne, tid til kopiering, scanning, opbevaring af papirdokumenter mv. for at få handlerne gennemført, da de gennemføres digitalt.

Christian Lassen: “Trade Finance skal gøres mere effektivt. Vi har et samarbejde med de ni banker om blockchainteknologien. Når en virksomhed vil købe et parti varer af en anden virksomhed, vil sælger ikke sende varerne frem, før han har sikkerhed for at få pengene for varerne. På det tidspunkt bliver sælgerens og kundens banker involveret. Der er mange papirer, der skal underskrives i det forløb. Informationerne lægges nu ind på en blockchain, og der er gennemsigtighed i processen. Sådan et forløb kan forkortes fra en måned til en uge. Det er til glæde for alle parter,” siger han.

Han fortæller videre, at der er flere banker, uden for samarbejdet, som lige nu viser interesse for at komme med på den nye samarbejdsplatform.
Der er milliarder af kroner at spare for banker og bankkunder ved at digitalisere ”papirarbejdet og services” ved disse transaktioner. De ni banker er gået i drift på den nye platform i 2. kvartal 2018.
Nordea, som er en af de ni banker i det europæiske samarbejde, er foreløbigt den eneste bank i Skandinavien, der er med i samarbejdet. Banken har et ønske om at stille platformen til rådighed for alle kunder i regionen.

Faktaboks:

De 12 banker dækker tilsammen hele Vesteuropa med Blockchain
De 12 banker, der er medlemmer af konsortiet:
CaixaBank, Deutsche Bank, Erste Group, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Société Générale, UBS and UniCredit. Bankerne dækker geografisk Vesteuropa og har skabt et europæisk Trade Finance konsortium for digitale transaktioner.

Tidligere artikelKunstig intelligens skal renses for fordomme
Næste artikelMachine learning er langt mere kompliceret end robotter
Flemming Kjærsdam er partner og ansvarshavende redaktør på Digitalt