IoT 2019: Vækst hele vejen rundt

Af Stig Andersen

Det er højsæson for forudsigelser om teknologiske tendenser. Sådan er det ved hvert årsskifte, og det gælder også for IoT (Internet of Things). Utallige rapporter, analyser og artikler lister de specifikke områder, hvor der vil være øget fokus og flere anvendelser, men den helt overordnede tendens er, at der er vækst hele vejen rundt.

Der er bred enighed om, at IoT i 2019 for alvor vil blive en del af infrastrukturen inden for en lang række områder. Tag blot antallet af forbundne IoT-enheder: Ifølge statistikportalen Statista stiger antallet af IoT-enheder i verden fra cirka 23 mia. i 2018 til cirka 26,5 mia. i 2019. Og prognosen viser en støt stigning op til 75,5 mia. i 2025.

Investeringerne i IoT viser samme billede. Analyse- og rådgivningsvirksomheden IDC forudser, at investeringer på globalt plan i 2019 vil være på $745 mia. mod $646 i 2018, en stigning på 15,4 pct. IDC forventer en tocifret årlig vækstrate frem til 2022, hvor man forventer, at investeringerne i IoT vil nå $1000 mia.

Der er således generel stigning i udbredelse og anvendelse af IoT-løsninger, men der er områder, hvor det rykker mere end andre. Her nogle af gengangerne fra de mange analyser:

Edge Computing
Data fra IoT-enheder bliver lagret og håndteret tættere på enheden frem for i datacentre.

Sikkerhed
Med udbredelsen af IoT til at understøtte vitale dele af infrastrukturen, bliver sikkerheden et afgørende parameter.

Managed Services
Markedet for managed services, hvor der udbydes platforme til at håndtere de mange forskellige enheder og selve kommunikationsinfrastrukturen, vil vokse.

5G
På områder, hvor der er krav om real-time håndtering af data og dermed stor båndbredde, vil 5G i stigende grad blive bragt i anvendelse.

Kunstig intelligens
Stadig flere IoT-anvendelser vil blive integreret med kunstig intelligens-løsninger.

Hvad angår brancher, vil fremstillingsvirksomheder ligge i toppen, når det kommer til anvendelse af IoT-løsninger. Her har bilindustrien i noget tid ligget i front, og det forventes at fortsætte. Der vil også være fokus på IoT i den offentlige sektor i en SmartCity-kontekst, men her går forudsigelserne på, at det formentlig bliver tænkt i lidt mindre skala og mere målrettet, end det hidtil har været tilfældet. Analyse- og rådgivningsvirksomheden Forrester omtaler det som ”smart areas” og ”smart neighbourhoods”.

Ud over de mere hardcore tekniske tendenser peger analyse- og rådgivningsvirksomheden Gartner også på, at etiske, juridiske og sociale aspekter af IoT vil få øget opmærksomhed i 2019.

Tidligere artikelHvornår skal man anvende kunstig intelligens?
Næste artikelFed Fredag i Tivoli uden interferens
Stig Andersen, journalist og skribent på Digitalt fra 2018 til aug 2019. Indehaver af Thingvalla Kommunikation i Århus